bnbcyprus

Τα νέα κριτήρια για την χορήγηση της Golden Visa

Όσα προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας

Διορθώσεις στο πλαίσιο για την ελάχιστη αξία επένδυσης σε ακίνητα  και το χρόνο καταβολής του ποσού προκειμένου να χορηγηθεί η λεγόμενη «χρυσή» βίζα, προβλέπονται με τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με στόχο την πρόληψη και καταστολή ξεπλύματος μαύρου χρήματος από επιτήδειους.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι  για την απόκτηση μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή, «η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά το χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών, όπως αυτή προκύπτει από τις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης ή τις συμβάσεις μίσθωσης, αντίστοιχα, καθορίζεται σε 250.000 ευρώ και καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου».

Ορίζεται, δε, ότι το ποσό καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου.

Η νέα ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από 24/12/2018, ενώ το ύψος των 250.000 δύναται να αναπροσαρμόζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών, Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με την τροπολογία διατηρούνται οι διατάξεις που ορίζουν ότι το συμφωνηθέν τίμημα ή μίσθωμα καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά  πίστωσης σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών ο οποίος λειτουργεί στην Ελλάδα, ενώ όλα τα κρίσιμα στοιχεία του τρόπου πληρωμής και των λογαριασμών πρέπει να δηλώνονται υπεύθυνα από τους συμβαλλόμενους στον συμβολαιογράφο.

Η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων, με δέλεαρ τη χορήγηση της βίζας, έχει αποδώσει καρπούς, καθώς εκτιμάται ότι έχουν επενδυθεί περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ, με τους Κινέζους επενδυτές να βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόμενων.

9.756 χρυσές βίζες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Enterprise Greece, μέχρι το τέλος  Νοεμβρίου του 2018 είχαν χορηγηθεί 9.756 χρυσές βίζες σε ξένους επενδυτές και τις οικογένειες τους. Από αυτές, οι 5.367 έχουν δοθεί σε Κινέζους, ενώ οι 1.028 σε Τούρκους. Τρίτοι έρχονται οι Ρώσοι, στους οποίους έχουν χορηγηθεί 1.012 άδειες, ενώ σε επενδυτές από Λίβανο έχουν χορηγηθεί 336 άδειες. Ακολουθεί το Ιρακ 325, η Αίγυπτος  285 και η  Συρία 200.

Το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa προβλέπει ότι όποιος δεν είναι πολίτης της Ε.Ε. και επιθυμεί να επενδύσει 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία ή υποδομές στην Ελλάδα, τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης με πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός τόσο στις ελεγκτικές υπηρεσίες όσο και στην Ε.Ε. για το ενδεχόμενο τα προγράμματα προσέλκυσης πλούσιων επενδυτών που έχουν δημιουργήσει αρκετές χώρες μεταξύ τους και η Ελλάδας, να χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Για τον σκοπό αυτό η ΑΑΔΕ αναμένεται στο προσεχές διάστημα να ελέγξει μεσίτες ακινήτων αλλά και συμβολαιογράφους.

Tags: Νέα, ΑΑΔΕ
Loading...